Edie’s Crossing

METL-SPAN PANELS CLAD INNOVATIVE OFFICE PARK CONCEPT

The Edie’s Crossing office condominium development in Saratoga Springs, NY offers the small business or professional person the opportunity to buy or lease high quality, Class A space in a park-like space.  Six additional 20,000 sq. ft. buildings are planned for the office park.

Approximately 14,000 sq. ft. of Metl-Span insulated metal panels in two profiles were used on the first building.   The panels were installed in both horizontal and vertical applications.  More than 7,200 sq. ft. of 3″ CF42 Santa Fe® wall panels finished in Regal Gray were installed vertically.  Approximately 3,600 sq. ft. of 3″ CF24 and CF30 Striated wall panels finished in Cool Zinc Gray were installed horizontally.

The general contractor for the design/build project was Munter Enterprises, Inc., Middle Grove, NY.  The project used a pre-engineered building frame for the structure.  “Being metal building guys, we like the productivity and efficiency of the insulated panel,” according to Mike Munter, vice president.  “You generally visit the wall once and you’re done.  In this case, of course, we had some interior framing and drywall work to be done.”

Munter reports the greatest challenge was coordinating the layout of the windows and doors to line up with the panels in the horizontal application.  “But everything went smoothly,” Munter said.  “The metal building company we work with can furnish insulated panels but we prefer to buy them directly from Metl-Span.”

Design for the project was provided by Paone Architecture, P.C., Saratoga Springs, NY.  “The job started as a classic cottage design to fit the personality of the area but about halfway through it was determined the building needed to have a more high tech, sharper look to attract a broader range of tenants,” according to John Paone, project architect.  “The flexibility of the Metl-Span panels allowed us to change the look of the building completely and with virtually no cost increase.  With the pre-engineered building and the modular panels, we were able to redesign the look just by changing the colors and switching to a horizontal application.  That was huge.”